In jurul varstei de 1 an, cand bebelusul devine toddler (poate merge, intelege ce vorbim cu el, incepe sa reactioneze ca atare) si cunoaste deja majoritatea alimentelor, putem incepe sa il includem in mesele in familie, asezand scaunelul lui la masa parintilor (si fratilor) si acordandu-i din ce in ce mai multa independenta, lasandu-l sa manance singur. Aceste mici schimbari, in mesele bebelusului dupa varsta de 1 an, o sa fie foarte utile.
Mancatul singur poate insemna cu lingurita sau direct cu manutele, pentru alimentele care se preteaza. Daca ii servim iaurt, de exemplu, sau piureuri, copilul trebuie “inarmat” cu o lingurita, a carei marime trebuie ajustata pe masura ce gurita lui creste, dupa care putem incepe sa schimbam si materialele din care sunt confectionate tacamurile si putem trece cel putin la furculite.
Prin urmare la mesele bebelusului recomand:
- Reer – Set 4 Tacamuri de Inox pentru Copii
- Tacamuri inox 3 buc albastru Munchkin
- Tommee Tippee – Tacamuri de Metal pentru Copii
- Set tacamuri BBS Minions
- Set tacamuri inox 2 buc Galben
De asemenea, ar fi bine sa avem pentru toddler niste bavetici, ca sa nu isi murdareasca hainutele:
- Baveta cu maneci 12 luni+ Baby Ono Verde
- Baveta bebe brodata Primii Pasi, 4 luni+, Pestisor
- Baveta waterproof Luvable Friends
- Baveta din silicon Baby Ono Galbena
- Baveta din plastic Soft Purple
- Baveta roz cu buzunar colector moale Sassy
Ca si mancare, ii putem oferi celui mic o varietate de texturi si gusturi, respectand in continuare schema de diversificare si evitand alergenii pe care i-am descoperit sau care inca pot face probleme pana la implinirea varstei de 3 ani. In general, de la aceasta varsta a copilului vom incerca sa gatim pentru el mai putin condimentat, dar aceleasi feluri de mancare pe care le consuma si parintii. Astfel, ii vom servi mancare calda, sau incalzita o singura data, a doua zi dupa preparare.
Pentru mesele bebelusului putem apela si la solutii de urgenta cum sunt smoothie-urile, sau piureurile, pe care cel mic le va accepta si adora in continuare, si care se pot consuma atat acasa, cat si in masina sau in parc/ la plimbare, cu multa usurinta. Exista pe piata chiar si pungi pentru congelat piureuri si smoothie-uri de tipul celor pe care le gasiti in magazine: 50 Pungi piureuri Fresh Squeezed Infantino.
O alta abordare in diversificarea hranei bebelusului/ toddlerului (dupa caz), este BLW- baby led weaning/ autodiversificarea, ceea ce presupune ca bebelusul alege singur ce si cand vrea sa manance, cu singura regula ca aceasta sa inceapa dupa ce copilasul sta singur in fundulet. BLW este un trend care porneste de la instinctul natural al oricarei fiinte, de a se hrani singura. Astfel, copilul este cel care decide cand trebuie sa manance, ce anume pofteste (poate chiar din farfuria parintilor), cat trebuie sa manance si in acelasi timp reducerea meselor de lapte.
Dupa cum mentionam si mai sus, diversificarea la varsta de 1- 2 ani implica mese in familie, in care gatim cu alimente pe care le poate consuma si toddlerul, si in care incercam sa ii oferim independenta (chiar daca nu va folosi farfuriile si tacamurile la inceput si se va murdari considerabil). Sfatul meu este sa nu asezati niciodata la masa un copilas care este foarte oboist- desi filmuletele cu bebelusi adormind la masa par amuzante, ganditi-va cum ar fi sa va treziti dumneavoastra cu capul in ciorba si protejati-va copiii de asemenea experiente!…